...alles staat stil, alles gaat door...

Kinderen en afscheid
Kinderen staan midden in het leven. Maar ook zij krijgen een keer te maken met de dood. Het is daarom belangrijk dat kinderen zo veel mogelijk bij een uitvaart worden betrokken. Juist kinderen vinden het fijn om gehoord en gezien te worden en om afscheid te nemen op een manier die bij hen past.
Het afscheid wordt zo toegankelijk mogelijk gemaakt voor hen, praat met ze en stel vragen. Maar sta uiteraard ook open voor vragen van hen, alles mag er zijn. Als wij kinderen op jonge leeftijd leren dat de dood en verlies bij het leven hoort zullen ze daar op latere leeftijd profijt van hebben en er op een meer ‘natuurlijke’ manier mee om kunnen gaan. Een prachtige les om je kinderen te leren.

Kinderen bij een uitvaart
Gelukkig is het steeds gebruikelijker om kinderen te betrekken bij het afscheid van iemand in de naaste kring. Heel lang dachten we dat te eng voor ze zou zijn. Nu weten we dat ze de ervaring van het afscheid juist nodig hebben om te kunnen geloven dat iemand dood is en om het verlies te kunnen verwerken.
Er zijn veel verschillende manieren om kinderen te betrekken bij een afscheid. Het hoeft ook lang niet altijd om ‘grote’ dingen te gaan. Het ‘niet weghouden’ van broertjes en zusjes tijdens sommige gesprekken, het samen bloemen uitzoeken of vraag aan je kind wat hij of zij zou willen doen, zijn allemaal eenvoudige manieren om kinderen bij het afscheid te betrekken.
Natuurlijk kan het ook anders en kunnen kinderen een rol tijdens de plechtigheid krijgen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld helpen om de kist te sluiten of naast de chauffeur te zitten in een rouwauto, mocht deze er zijn, eventueel het beschilderen van de kist. Tijdens de gesprekken waarin samen het afscheid vorm wordt gegeven, is er altijd aandacht voor de beleving van de andere kinderen in het gezin of directe omgeving.
Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op
                dag en nacht bereikbaar
                  06 - 30 10 26 12
top