Een crematie......wat gebeurd er allemaal en wat zijn daarna de mogelijkheden

Als u voor een crematie kiest, kunt u eventueel zelf besluiten in welk crematorium het afscheid zal plaatsvinden. Er zijn hierbij geen beperkingen naar regio of plaats. Het afscheid in het crematorium kan geheel naar uw eigen persoonlijke wensen worden ingevuld. Ook crematoria gaan met hun tijd mee. Tegenwoordig is het mogelijk om meer tijd in het crematorium te reserveren om in alle rust afscheid te nemen. Samen met u bespreken we wat de meest persoonlijke invulling van de crematieplechtigheid kan zijn.
De crematie
Als de kist bij de ovenruimte aankomt worden de bloemen van de kist gehaald. Een enkele bloem mag mee de oven in, maar grote bloemstukken worden allemaal op het bloemenveld gelegd waar je er nog naar kunt kijken. Je kunt de bloemen ook zelf een ander mooi plekje geven.
De crematie is altijd op dezelfde dag, nooit de dag erna. De kist wordt de oven in geschoven en de deur wordt dicht gedaan. De oven is heel heet, maar er zijn geen vlammen. Door de warmte ontvlamt de kist spontaan.
Door het cremeren verandert het lichaam in as in ongeveer 1,5 uur. Om er zeker van te zijn dat de mensen van het crematorium weten wie er gecremeerd wordt, doen zij altijd een vuurvast steentje met een code bij de kist. Zo weet je altijd van wie de as is.   
As van de overledene
Na de crematie is er van het lichaam en de kist alleen nog maar as over. Na een maand mag je de as ophalen bij het crematorium. Sommige mensen vinden het fijn de as uit te strooien op een bijzondere plek. Andere mensen willen de as bewaren in een urn of iets moois van de as laten maken. Een urn is een mooie pot die afgesloten kan worden. Er zijn heel veel verschillende vormen en kleuren urnen en je kunt iets kiezen wat jij mooi vindt. Er zijn ook mensen die het fijn vinden een klein beetje as in een sieraad te bewaren en er worden zelfs wel eens tatoeages gezet met inkt en een beetje as.
Hieronder staan wat voorbeelden wat u misschien zou kunnen overwegen met het as van uw dierbare.
Verstrooiing van as
As kan worden verstrooid op een strooiveld bij het crematorium. U mag hier als familielid bij aanwezig zijn. Ook kunt u een naamplaatje op de herdenkingszuil laten plaatsen. Het verstrooien van as mag ook op particuliere graven. De kosten voor het verstrooien van de as zijn ongeveer €100. Wilt u as verstrooien op een andere plek? Bijvoorbeeld in het bos of bij een rivier? Dan moet u de as-verstrooiing toestemming hebben van de grondeigenaar. Vraag gerust naar de mogelijkheden.
Bijzetten as in een graf
U kunt de as van een overledene laten bijzetten in een particulier graf. Daar is plek voor het bijzetten van drie asbussen.
Urnengraf
Een urnengraf lijkt op een eigen graf, maar is kleiner: één bij één meter. U kunt de urn in of op het graf laten bijzetten. In een urnengraf is plek voor vier asbussen. Naar eigen smaak kunt u binnen een aantal randvoorwaarden een grafsteen of grafmonument laten plaatsen.
Urnen nis
Op begraafplaatsen staat vaak een urnenmuur. Deze zijn opgebouwd uit een aantal afzonderlijke urnen nissen.
Urn of assieraad
Het is ook mogelijk om de as mee naar huis te nemen en te bewaren in een urn of assieraad. U vindt hieronderaan wat voorbeelden.

                                                                                 Voorbeelden van asverstooing 

Ballonverstrooiing

Bij asverstooing zou je niet direct denken aan een ballonverstrooiing, maar toch is die mogelijkheid er, waar en wanneer u dat wilt.
As van uw dierbare wordt in een grote heliumballon meegevoerd naar grote hoogte.                                                                                                                                                                                                                         

Als de ballon een hoogte van circa twintig kilometer  heeft bereikt, zal deze uit elkaar springen, waardoor het as de vrijheid tegemoet gaat en met de wind wordt meegedragen.

As van uw dierbare in kristalglas in de vorm van een druppel                                       

De kristaldruppels zijn allemaal uniek, ieder heeft zijn eigen kleurstellingen en schitteren in het licht. Uiteraard kunt u zelf een keuze maken in de kleurschakelingen. Afmetingen en eigenschappen van de as ornament is 8-12 cm hoog en heeft een doorsnede van 7 cm. In de druppel zit een luchtbel waarin het as van uw dierbare bewaard kan worden. 

                                                        

U ziet dat tegenwoordig veel mogelijk is en kan asverstrooiing en asbijzetting zowel in binnen- en buitenland. Veelal wordt gekozen voor het verstrooien van de as, dit geeft gevoelsmatig een vorm van vrijheid. Niet in een urn thuis of bijgezet in een columbarium, maar vrij in een natuurlijke omgeving: de zee, de bergen, de blauwe lucht of een andere locatie. Naast de traditionele vormen van asverstrooiing en asbijzetting, per schip of te voet. Kortom er zijn veel bijzondere mooie manieren van asverstrooien. Geen enkele wens of verzoek gaat te ver. Bij Mavee Uitvaartbegeleiding wordt u, als u dat wilt geadviseerd over de mogelijkheden, oplossingen of alternatieven.

Uw wens vastleggen?
U kunt uw keuze voor een crematie vastleggen. Samen met uw eventuele wensen voor de bestemming van de as. Zo weten uw nabestaanden wat u graag had gewild.

Vrijblijvend kunt u contact opnemen om de mogelijkheden en de kosten te bespreken.

 

  
                                                                                                                                                                              

                                                                                          

top