Rouwen is een werkwoord en heel hard werken

Rouwen is uitputtend, zowel fysiek als psychisch. Het verbruikt het grootste deel van je energie en de energie die je hebt gaat al naar de overledene, dus dan is er weinig over om je met andere mensen te verbinden.
Voor omstanders is het belangrijkst er gewoon te zijn, voor die ander. Kun je je nog herinneren dat er wel 250 mensen waren op de uitvaart? Met uitspraken die gezegd werden? Deze dreunen vaak nog erg lang na bij mensen die rouwen. De vraag is waarom mensen het contact met andere mensen die rouwen zo lastig vinden. Het verdriet van de rouwende wordt als het ware fysiek overgedragen op andere mensen. Zij ervaren het als een ondefinieerbaar gevoel van stress. Dat maakt dat het zo moeilijk is in de buurt te zijn van iemand die rouwt. En dan.....dan gaan mensen zich terugtrekken, weg van het ongemakkelijke gevoel, of ze gaan degene die rouwt opbeuren.

Maak die pan soep....

‘Bel me maar als je me nodig hebt’, zijn geen goede uitspraken. Want dat is nou net iets wat iemand die rouwt niet kan. ‘Met dat soort teksten ben je er en je bent er tegelijk niet. Uiteindelijk beteken je niets voor de rouwende. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat: ‘het belangrijkst is om er gewoon te zijn: te luisteren, te wandelen, vergeet de verjaardag van de overledene niet, ook niet na 10 jaar, of haal de kinderen eens op uit zwemles.’
En.....maak die pan met soep. Kan dit iemand helpen? 

 

" Bel me als je me nodig hebt ......"

 

 

 

"Ik zal er altijd voor je zijn... "          


 

 

 

 

top