Door je kindje mee naar huis te nemen, heb je meer tijd om hem of haar te koesteren.

Samen herinneringen te maken en om te beseffen dat je vader en moeder geworden bent. Je kindje is maar kort bij jullie en het afscheid komt al snel. 
Thuis kun je op elk gewenst moment bij jullie kind zijn.
Ook kunnen de eventuele broertjes en zusjes in hun eigen vertrouwde omgeving de baby zien en kunnen anderen die jullie lief zijn en met jullie meeleven, kennis maken met jullie kindje.
Hierdoor geef je je overleden kind een plek in je gezin.

Naast het verdriet is er ook liefde en trots.
Dit delen met je naasten kan erg helpend zijn voor de moeilijke periode die volgt na de crematie of begrafenis.
Het afscheid nemen van een baby die rond de bevalling is overleden, is ingewikkeld omdat je geen of weinig herinneringen hebt samen.
Door bijvoorbeeld je kindje te wassen, vast te houden, de teentjes te tellen of zijn of haar neusje te liefkozen, maak je herinneringen.
Deze zijn een grote steun in de dagen na het afscheid. De ondersteuing is belangrijk voor het maken van herinneringen, door het maken van foto’s, het knippen van een lokje haar, helpen bij de verzorging enz.

Vervoer
Het vervoeren van jullie kindje is een van de mogelijkheden, maar je mag ook zelf je overleden baby mee naar huis nemen, in je eigen auto. Dat kan bij jou op schoot, in een maxicosi of een mandje, wat voor jullie goed voelt. Mavee Uitvaartbeleiding heeft eventueel een reiswieg beschikbaar waar jullie kindje in vervoerd kan worden.
Opbaren
Als je je baby mee naar huis neemt, is het belangrijk dat je overleden baby goed koel blijft, tenzij je kindje is gebalsemd.
Hier zijn verschillende manieren voor:
Babykoeling
Dit is een speciale babykoeling die klein, stil en kan zonder problemen in elke kamer staan, zowel dag als nacht. Hierdoor kun je op ieder tijdstip met jullie kindje naar huis. Het koelgedeelte is een plastic matje waar gekoeld water doorheen stroomt en is flexibel zodat jullie kindje in een mandje, kistje of zelfs de eigen wieg of box kan worden opgebaard. Dat maakt deze manier van opbaren bijzonder.
Watermethode
De watermethode, ook wel wateropbaring/waterpreservatie genoemd, is een laagdrempelige manier om overleden pasgeborenen mooi te houden tot de begrafenis of crematie. Zeker bij kwetsbare kinderen geboren voor de 24e week van de zwangerschap. Door je kindje na de geboorte in het water (terug) te leggen, neemt je baby een ontspannen houding aan. Je kunt je kindje aanraken in het water, maar ook uit het water halen en vasthouden. De watermethode is goedkoop; je hebt alleen (kraan)water en een bakje nodig. De watermethode wordt steeds vaker toegepast, inmiddels ook bij (bijna) voldragen baby’s.
Licht balsemen
Thanatopraxie is een bijzondere manier van opbaren. Je baby is na het balsemen ongeveer 10 dagen boven de aarde te bewaren. Bovendien is je kindje niet koud en heel goed “knuffelbaar”. Deze methode is niet bij alle kinderen mogelijk, het is afhankelijk van de zwangerschapstermijn en de fysieke conditie van het kindje. Bij een lichte balseming wordt het bloed uit het lichaam gehaald en vervangen door een andere vloeistof. Dit kan thuis of in het ziekenhuis plaatsvinden en duurt een paar uur.

Om op een goede manier afscheid te kunnen nemen, leert mijn ervaring dat het belangrijk is om je kindje eerst te leren kennen.
Uiteraard worden jullie hierbij ondersteund bij het maken van waardevolle herinneringen, zodat jullie met een goed gevoel aan deze moeilijke periode terug kunnen denken.
Begeleiding
Een goede begeleiding en steun is op het moment dat je wordt overvallen door intens verdriet. In korte tijd zullen jullie heel veel beslissingen moeten nemen. 
Je kunt vertrouwen op de kennis en expertise zodat jullie de keuzes kunnen maken die het beste bij jullie passen.

Contact: 06 - 30 10 26 12 bij overlijden (24/7) of algemene vragen.
Uiteraard kun je dit ook doen door een mail te sturen naar info@mavee.nl of middels het contactformulier van de pagina. 

 


                                              Mathilde Hommel
                                    Mavee Uitvaartbegeleiding
                                                    Schiedam

top